Výroba Pacovského piva

Řemeslný minipivovar Pacov

Pacovský minipivovar navazuje na tradici výroby piva ve městě Pacov. Právě zde byl dříve větší pivovar, který v roce 1969 uzavřeli. Nyní je v Pacově minipivovar založený od roku 2009 a nachází se ve staré budově bývalých balíren. Náš minipivovar se soustředí především na výrobu spodně kvašených piv (Světlý spodně kvašený ležák, Světlé výčepní pivo, Speciální tmavé spodně kvašené pivo) a jako sezónní piva vyrábíme svrchně kvašená piva. (India Pale Ale, India Brown Ale, Summer Ale, Hefeweizen, Stout). Všechna piva jsou nefiltrované, nepasterizované. Stražišťanský pramen je zdrojem jemně mineralizované vody. Obsahuje tak řadu cenných látek pro naše zdraví. A právě z něj vaříme naše lahodné pivečko, které děláme srdcem!


Základní suroviny pro výrobu piva

Voda

Pivo obsahuje více než 90% vody, takže má velký vliv na charakter a kvalitu piva.

Slad

Bez sladu by nebylo ani jedno pivo. Určuje stupňovitost, barvu, chuť a vůni.

Chmel

Dodává pivu typickou hořkou chuť a charakteristické aroma. Používají se české i zahraniční odrůdy.

Pivovarské kvasinky

Vždyť pivo je kvašený nápoj. Ze sladu vylouhujeme do vody jednoduché cukry a další látky, které p. kvasinky rozloží na alkohol, CO2 + energie (roste teplota).  

NAŠE NABÍDKA

Pacovský Golem - Světlý Ležák

Tradiční český ležák plzeňského typu vyráběný dekokčním způsobem na dva rmuty. Výraznější hořkost vytváří tři české odrůdy chmele. Hlavní kvašení probíhá v otevřené kádi. Proces hlavního kvašení trvá cca sedm dnů, poté se zelené pivo převede do ležáckých nádob. Mladé pivo se v ležácké nádobě přirodně nasytí oxidem uhličitým a zakulatí svojí chuť.

Stupňovitost: 12 Plato
Alkohol: 4,6% obj.
Hořkost: 39 IBU
Barva: 10 EBC
Vůně: Chmelová, Žatecký chmel
Chuť: Plné sladové tělo, vyšší hořkost žateckého chmele
Říz: Střední
Slad: Plzeňský, Mnichovský
Chmel: Sládek, Premiant, Žatecký pol. Červeňák  

Pacovský Vyžloun - Světlé Výčepní

Spodně kvašené pivo plzeňského typu vyráběný dekokčním způsobem na dva rmuty. Výraznější hořkost vytváří tři české odrůdy chmele. Hlavní kvašení probíhá v otevřené kádi. Proces hlavního kvašení trvá cca sedm dnů, poté se zelené pivo převede do ležáckých nádob. Mladé pivo se v ležácké nádobě přirodně nasytí oxidem uhličitým a zakulatí svojí chuť.  

Stupňovitost: 10 Plato
Alkohol: 3,8% obj.
Hořkost: 33 IBU
Barva: 10 EBC
Vůně: Chmelová, Žatecký chmel
Chuť: Plná chuť, vyšší hořkost
Říz: Střední
Slad: Plzeňský, Carahell
Chmel: Sládek, Premiant, ŽpČ 

Summer Ale - Sezónní Pivo

Světlé svrchně kvašené pivo. Barva pomerančové kůry, krémová pěna, lehký zákal. Prvním nádechem je cítit chmelové aroma, které je hezky cítit i v chuti. Tyto dvě složky tvoří americké a novozélandské odrůdy. Americký typ kvasinek vytváří charakter piva. Pivo vaříme jen v letní  sezóně (červen-srpen).

Stupňovitost: 10° PLATO
Alkohol: 4,2% obj.
Hořkost: 33 IBU
Barva: 13 EBC
Vůňe: Tropické ovoce, Grep, Pomeranč (nejvíc citrusové aroma)
Chuť: Lehké pitelné pivo, osvěžující, vyvážený poměr hořskost x sladkost
Říz: jemný
Slad: Pale Ale, Carapils (jemný karamel), Pšeničný
Chmel: MOSAIC, AMARILLO, WAIITI, MOTUEKA
(obecně tyto chmele mají aroma tropického ovoce) 

Sklizňové pivo - Světlý Speciál

Bylo jaro a ja jsem začal premýšlet jaké pivo uvařím na své narozeniny. Narozeniny mám 28. září. Říkal jsem si, že bych mohl uvařit pivo plzeňského typu, ale silnějši a také by mělo být specifické. Rozhodl jsem se uvařit sklizňové pivo. Když se začal sklízet chmel na žatecku, mamka sedla ráno do auta a vyrazila pro čerstvý chmel a já začal s vařením. Čerstvý chmel se musi spotřebovat do 24h. Ten byl přidaný i za studena.  

Zatím čepované pouze v pivnici.
Zatím čepované pouze v pivnici.

Stupňovitost: 13 Plato
Alkohol: 5,2 obj.
Hořkost: 37 IBU
Barva: 10 EBC
Vůně: Chmelová, Žatecký chmel
Chuť: Plné sladové tělo, hořkost střední, ždímavý pocit = čerstvý chmel, skvělá pitelnost
Říz: Střední
Slad: Plzeňský, Mnichovský
Chmel: Sládek, Premiant, ŽpČ